Sunday, 8 February 2009

Nilai Kuasa

Pada bulan Jun 1975 dahulu – ini sejarah – Muhammad Ali Clay dan Joe Bugner telah bertumbuk di Stadium Merdeka Kuala Lumpur. Mereka bertumbuk untuk merebut kuasa – untuk menentukan siapakah penumbuk terbaik dalam dunia. Di akhir pertarungan Muhammad Ali Clay mendapat 2 juta dolar dan Joe Bugner dapat kurang dari 2 juta dolar.

Apa yang berlaku di belakang tirai ialah PERGADUHAN MEREBUT KUASA yang di dalangi oleh dolar.Lihatlah betapa Kuasa cukup berkuasa. Kuasa adalah adalah besi berani yang dapat menghimpunkan segala jenis manusia dari pelbagai pelusuk. Kuasa adalah Tongkat Ali yang akan menjerut semua wanita dan gadis-gadis yang cun dan bergetah. Sesiapa yang memiliki Kuasa maka dia akan berkuasa untuk mengumpul dolar, ringgit, dinar, harta dan kekayaan. Harta dan kekayaan adalah gula madu yang juga akan menjemput pelbagai bentuk jenis manusia untuk berkumpul dan sekali lagi tunduk di bawah kuasa.Justeru apa yang sedang berlaku di Perak minggu ini adalah perebutan kuasa.

Meloncat ke hulu meloncat ke hilir. Hilang ke hadapan dan hilang ke belakang. Kejap kata – saya tidak. Kejap kata – ya saya. Semua ini adalah manifestasi perebutan kuasaIni bukan perebutan kuasa diantara Muhammad Ali Clay dengan Joe Bugner. Ini perebutan diantara Kuasa Rakyat dengan Kuasa Lama yang telah hilang kuasa.Kuasa yang di rebut di Perak ialah Kuasa Rakyat. Kuasa Rakyat ini telah terbentuk semenjak 8 March 2008 yang lalu. Rakyat Perak telah memberikan keyakinan mereka kepada kerajaan baru.

Apabila Kuasa Rakyat wujud ini bermakna Kuasa Lama wajib di ketepikan.Siapa dia Kuasa Lama ini ? Kuasa Lama ini telah lama berkuasa – 50 tahun. Selama 50 tahun melalui kuasa yang dimiliki, Kuasa Lama telah mengumpulkan harta kekayaan. Awalnya dengan menjualkan tanah-tanah untuk di gali segala bijeh timahnya. Kering kontang sawah yang landai. Runtuh rantah bumi yang permai.Selama 50 tahun Kuasa Lama telah juga mengagih-agihkan hutan hutan dara yang telah wujud berjuta-juta tahun untuk di balaki. Kayu kayan menjadi hasil mashul Kuasa Lama. Berpestalah sesiapa sahaja yang bernaung di bawah Kuasa Lama.Melalui bijeh dan balak Kuasa Lama telah mengumpul berkoyan-koyan harta dan kekayaan.

Dengan harta kekayaan ini maka ramailah ‘semut-semut kampong’ datang berkumpul dan berjoget untuk mendapat sepihan madu dan gula.Pesta semut berkumpul memakan gula ini berlangsung selama 50 tahun.Dalam masa yang sama - selama 50 tahun pesta-pestaan ini - banyaklah pula orang-orang kampong yang tidak bertanah. Ada yang telah dinyahkan dari kampong halaman kerana tanah ingin digali. Ada yang kehilangan tanah kerana ada orang kaya ingin membuat projek perumahan.Hasilnya ramailah orang-orang kampong yang duduk di tanah tetapi mereka tidak memiliki geran tanah. Mereka beranak bercucu di atas tanah tetapi hati mereka selalu sangsi, gundah gulana dan berdebar-debar.

Mereka sedar Kuasa Lama memiliki kuasa – bila-bila masa sahaja tanah kediaman mereka akan dirampas kembali. Tanah yang di duduki tanpa geran pastilah tidak membawa keselesaan dan ketenangan untuk anak bini dan keluarga.Kuasa Rakyat telah mengubah semua ini. Rakyat Perak telah bosan diperlakukan sebagini. Lalu beramai-ramai mereka mendirikan sebuah kerajaan yang berpaksikan kesejahteraan dan kepentingan ramai. Kerajaan baru ini mementing dan mendahului kepentingan ramai dari kepentingan para towkay dan para cukung. Langkah pertama kerajaan Kuasa Rakyat ini ialah memberi geran-geran kepada orang-orang kampong yang selama 50 tahun ini tidak di pedulikan.

Betapalah sukanya hati rakyat Perak yang telah berpuluh puluh tahun menunggu geran. Inilah bezaya kerajaan Kuasa Rakyat dari kerajaan Kuasa Lama. Kuasa Lama mementingkan dan memilihara para cukung dan kroni untuk mengumpul harta. Kerajaan Kuasa Rakyat untuk kesejahteraan ramai.Langkah adil kerajaan Kuasa Rakyat ini tidak di senangi oleh Kuasa Lama. Mereka merasakan jika ini berterusan maka kuasa mereka bukan hanya akan lupus di Perak malah di seluruh Malaysia. Ini kerana masih banyak Pak Cik dan Mak Cik peneroka Felda yang telah berpuluh-puluh tahun menunggu tetapi geran tanah mereka masih belum di dalam tangan.Kuasa Lama tidak mahu dasar tepat dan adil Kerajaan Rakyat di Perak ini akan mempengaruhi dan menjadi contoh untuk beratus ribu lagi rakyat di seluruh negara yang sedang menunggu-nunggu hak geran tanah mereka.

Warga Perak akan di jadikan warga contoh - jika inginkan hak tanah maka orang ramai wajib memilih kerajaan Kuasa Rakyat.Amat saheh Kuasa Lama tidak berpuas hati. Dendam kesumat berkobar-kobar. Lalu mereka memainkan rasa benci orang Melayu terhadap Orang Cina. Kuasa Lama berpropaganda bahawa geran tanah ini di beri kepada Orang Cina. Orang Cina dijadikan alasan untuk menunjukkan bahawa Kuasa Rakyat ini adalah Kuasa Cina. Para pemimpin politik Kuasa Rakyat di Perak di tuduh sebagai ‘hamba Cina’.Ini TIDAK betul. Data-data dan angka-angka resmi dari Kerajaan Perak menunjukkan Orang Melayulah yang mendapat lebih banyak geran tanah dari Orang Cina. Dalam projek memperbaiki kampong tersusun jumlah Orang Melayu lebih ramai. Pekara ini sengaja di tutup lingkup.

Ini kerana Kuasa Lama mahukan Orang Melayu membenci Kuasa Rakyat di Perak.Prasangka dan sikap perkauman ini wujud. Bukan sahaja di Perak malah di mana sahaja dalam dunia ini. Ianya wujud kerana kita memiliki nilai prasangka. Nilai prasangka wujud kerena kita ‘dididik’ untuk memiliki ‘sikap benci’ terhadap orang lain. Sikap benci ini wujud kerana kita tidak pernah mengenal ‘orang lain ‘ itu.Selama 50 tahun ini Kuasa Lama telah melahirkan tembok dan pagar agar kita tidak dapat berkenalan rapat antara satu dengan yang lain. Lembaga-lembaga di dirikan bukan untuk merapatkan kita tetapi untuk menjauhkan kita sesama kita. Justeru sikap prasangka semakin menebal. Ini di tambah pula dengan cerita-cerita ‘ bencikan Cina’ yang menjadi peluru berpandu Kuasa Lama untuk menewaskan Kuasa Rakyat.

Kuasa Lama tidak sedar Kuasa Rakyat bukan ‘hamba Cina atau hamba Melayu’. Kuasa Rakyat ialah hamba rakyat. Kuasa Rakyat ialah hamba keadilan dan ketelusan.Ketika artikle ini di tulis Kerajaan Kuasa Rakyat sedang di asak. Tumbukan datang bertubi-tubi. Ini samalah seperti tumbukan yang di terima oleh Joe Bugner di Stadium Merdeka 30 tahun dahulu. Tumbukan boleh datang bertalu-talu. Selama 50 tahun – bukan sepuluh pusingan - rakyat menerima tumbukan dari Kuasa Lama. Tumbukan-tumbukan Kuasa Lama telah menghancurkan mimpi, mengkeringkan bumi, memindahkan rumah, menggondolkan hutan dan merosakkan alam. Rakyat masih lagi berdiri dalam gelanggang.

Tidak ada satu kuasa – tidak juga tumbukan Muhammad Ali Clay – yang akan dapat menumbangkan Kuasa Rakyat. Rakyat Perak dan Rakyat Malaysia telah bangun berdiri tegak dalam dalam gelanggang untuk menggunakan kuasa menentukan masa depan anak bini mereka.Untuk sementara waktu loceng munkin berbunyi. Dolar dan ringgit bertukar tangan. Emas dan Perak bertukar tangan. Hakim mungkin berat sebelah tetapi Rakyat Perak tetap dalam gelanggang. Merekalah yang akhirnya akan menentukan Kuasa Rakyat.(TT)

(Tulisan ini telah disiarkan dalam Harakah)

No comments:

Post a Comment